Égetett Popcorn

"Filmek, sorozatok és minden egyéb, ami említésre méltó..."

Kövess minket!

Címkék

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Old School Hollywood

Stáblista

Rendező...................................Szabó Anikó
Forgatókönyvíró.........................Vég Miklós
Producer................................Szuda Sándor
Díszlet.................................Juhász Krisztián

Melyik volt a 2012-es év legjobb filmje?

2013.03.03. 18:05 _M.I.K.E_

Múlt vasárnap kiosztották az Oscar-díjakat, a gála eredményei azonban nem hatották meg különösebben az Égetett Popcorn stábját. Egyébként is, az Akadémia munkássága hosszú évek óta megosztja a filmrajongók népes táborát, ezért úgy döntöttünk, hogy (titkos energiáinkat felszabadítva) semmissé tesszük az „orákulumok” döntését, és a Ti kezetekbe adjuk a választás lehetőségét.  Egy szó, mint száz a következő egy hétben az olvasók szavazatai alapján újra kiosztjuk a legjobb filmnek járó elismerést, igaz a „nagyokhoz hasonlóan” mi is összeállítottunk egy listát, a más opció választásával azonban Ti is nevezhetitek kedvenc és felületes szerkesztőségünk által kihagyott alkotásaitokat (azt azonban szeretnénk megjegyezni, hogy a „kilencedik gomb” megnyomása mellé egy címet is kérünk). Szavazni természetesen ezúttal is Facebook oldalunkon tudtok!

A sötét lovag - Felemelkedés

4.jpg
Az Akadémia már a nyáron esedékes bemutató után jelezte, hogy Őket bizony nem hatotta meg a Denevérember trilógiájának záró epizódja, a mindenható IMDb mégis Christopher Nolan filmjét „választotta” (szavazati alapján tartja) a 2012-es esztendő legjobb mozgóképes alkotásának, ami ismételten kidomborította a nép valamint az „ismeretlen szakértők” ízlése között található ellentéteket. A 2005-ben „meggyalázott halottaiból csodálatos új életre kapó” Batman modernkori kalandjainak epikus befejezése sokak szerint nem érte el a 2008-ban bemutatott Sötét lovag szintjét, míg mások az elődnél is erősebbnek tartják a szóban forgó darabot. A viták „szünetében” megpihenő (egyébként egymással szembenálló) felek azonban egy valamiben egyetértenek, mégpedig abban, hogy Nolan filmje is részese volt egy bizonyos Tom Hardy - hogy stílusosak legyünk - felemelkedésének, ami szerencsére azóta tart, akárcsak a Macskanő megtépázott hírnevét visszaállító Anne Hathaway tündöklése, aki vasárnap este egy Oscar-díjjal is gazdagabbá lett. Nolan, vagy éppen a Denevérember rajongói most szavazatukkal állhatnak bosszút az Akadémia „öregjein”.

Django elszabadul

django.jpg
Quentin Tarantino a Kill Bill második epizódja után először (Ő, a félig-meddig önmaga szórakoztatására készült Halálbiztost most vegyük ki a kalapból) vállalta magára a rendező-forgatókönyvíró szerepét, ami Oscar szempontból igen sikeres vállalkozásnak bizonyult, hiszen a Ponyvaregény 1995-ös díjazását követően másodszor is hazavihetett egy szobrocskát (a legjobb forgatókönyvért). A többség azonban nem elégedett meg ennyivel, hiszen a jelöltek közül a Django elszabadul kapta a legnagyobb támogatást, azaz a pórnép képviselői a „rabszolgabosszúeposzt” látták volna legszívesebben a 2012-es filmes esztendő trónján. Felvetésük nem volt alaptalan, hiszen (eltekintve attól, hogy a Django elszabadul még mindig nem bírta felülmúlni a Mester 1994-es remekét) Tarantino filmje kétségtelenül az elmúlt esztendők egyik legerőteljesebbje lett köszönhetően a zseniális színészi játéknak, és a tökéletes betétdaloknak, melyek azóta is ott visszhangzanak a nézők fejében.

Bosszúállók

Film Review The Avengers.JP.jpg
Bár az Égetett Popcorn stábja nem volt elájulva tőle, a Bosszúállók mégis megkerülhetetlenné vált a 2012-es esztendő legsikeresebb filmalkotásainak felelevenítésénél, gazdasági szempontból ugyanis Joss Whedon alkotása volt az év legjobb (értsd: legjövedelmezőbb) mozgóképe. A Marvel univerzumának „színe-javát” felvonultató Bosszúállók egyébként a maga nemében úttörővé vált, hiszen több korábbi főszereplő felhasználásával és szerepeltetetésével létrehozta saját „önálló világát” melynek elemei külön-külön és egyenként is megállják helyüket földünk filmszínházaiban. Ennek az „intergalaktikus sitcomnak” az első epizódja egyébként hűen tükrözte a főszereplők összekovácsolódását, hiszen a gépezet kezdeti recsegését-ropogását követően mégis minden a helyére került, így csigázva fel a közvélemény érdeklődését a 2015-re esedékes folytatást illetően. Mi azonban nem szeretnénk ennyire előre szaladni, és itt csak és kizárólag az első epizód hívet szólítjuk fel szavazásra!

A hobbit: Váratlan utazás

3.jpg
Az év elején rengetegen Peter Jackson alkotását tartották az év legjobban várt filmjének, a Gyűrűk Urát körülvevő „gerillamarketing” azonban az Oscar-esővel (három jelölésből egy díj sem született) együtt elmaradt a decemberi bemutatót megelőzően, illetve azt követően. Sokak szerint a film nem tudott felérni a nagy előd drámaiságához, igaz a történetet ismerve csak a világ legelszántabb optimistái vártak a Gyűrűk Urához hasonló monumentális alkotást. A hobbit ennek ellenére remek szórakozást nyújtott a J. R. R. Tolkien világáért rajongó férfiaknak és asszonyoknak, hiszen sokkal közelebb hozta hozzánk a szereplőket, mint a néha már túlságosan is monumentális Gyűrűk Ura, miközben Martin Freeman pedig életre keltette a „tökéletes hobbitot”. Ha szerinted is méltó folytatást (előzményt, na értitek ugye?) kaptunk a 2000-es évek egyik legjelentősebb alkotásához, akkor szavazz Zsákos Bilbó kalandjaira!

Pi élete

2.jpg
Nagyon nehéz egy filmet úgy „reklámozni”, hogy „szerkesztőségünk” egyik képviselője sem látta azt, ismerőseink azonban folyamatosan pozitív kritikával bombázták „kapuinkat” így saját előítéleteinket félretéve (vallási propaganda, látványfilm) Ang Lee filmje is felkerült a „megnézendők” valamint az év legjobb filmjeit tartalmazó listánkra. A tengeren egy tigris társaságában bolyongó Pi története sokak szerint szívszorítóra és „szépségesre sikeredett” míg mások szerint a giccsesség határát súrolja, abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy a látvány lenyűgöző. És ezt a 3D-s, valamint a „látványfilmek” legnagyobb ellenlábasai is kihangsúlyozzák, akik szerint hosszú idő után először Lee alkotása tudta közös nevezőre hozni a látványt, a film mondanivalójával, annak „érzelemvilágával” és ha ez igaz, akkor mindenképpen helye van listánkon. Aki pedig már látta, és egyetért a fenti véleményekkel annak csak szavaznia kell kedvencére.

Napos oldal

20130112-silver-linings-playbook.jpg
Az idei Oscar-jelöltek között is volt egy kakukktojás. David O. Russel romantikus komédiája a remek színészi játéknak valamint a komoly lélekábrázolásnak köszönhetően jogosan került fel a legpatinásabb filmes díj elit listájára, noha nem kifejezetten erre készült. Nincs benne mögöttes jelentéstartalom, nem küzd a terrorizmus ellen, nem buzdít vallásosságra, nem akar semmit sem elhitetni az emberekkel, pusztán csak szórakoztatni szeretné Őket. A filmben nyújtott alakításukért a főszereplők is ringbe szálltak az aranyszobrocskáért, Jennifer Lawrence pedig díjra is váltotta az a legjobb női főszereplőnek járó jelölést (noha nem igazán volt ellenfele). A film a várakozásoknak megfelelően nem lett kiemelve a gálán, de Ti még megszavazhatjátok az elmúlt esztendő legjobb alkotásának.

Az Argó-akció

argo-still.jpeg
Meglehet, hogy tévedtünk, és az Oscar-gálán tökéletes végeredmény született, azaz Ben Affleck filmje volt az idei év legjobbja. Mi természetesen a fenti vélemény képviselőinek is lehetőséget biztosítunk nézeteik hirdetésére, és megadjuk az esélyt arra, hogy egy héttel az Oscar-díj elnyerését követően az Égetett Popcorn „különleges elismerését” is az „Az Argó-akció” vihesse haza. Affleck történelmi drámája egyébként (ahogyan azt korábban már megbeszéltük) tényleg jóra sikeredett, csak egy - két jelenetén igencsak erősen érződött az, hogy kifejezetten azért készült el, hogy (az Oscar-díj elnyerése mellett) tovább növelje az amerikai egót. Mindennek ellenére egy végig feszült, már-már izgalmas nyomozós-drámázós-történelmi alkotást kapunk, valóban remek színészi alakításokkal, és az 1970-es évek hangulatának élvezetes felidézésével. Ha mindez benneteket is meggyőzött, akkor az immáron háromszoros Oscar-díjas alkotásra kell szavaznotok!

Felhőatlasz

1.jpg
Minden valamire való filmes listán szükség van egy „el nem ismert gyöngyszemre”, egy „meg nem értett zseniális alkotásra”, amit az adott esztendőben messziről elkerültek a „komolyabb díjak” és amit a „nem mindennapi megoldásokat befogadni képtelen kritikusok” is alaposan lehúztak. A Felhőatlasz talán a legjobb példája ennek a 2012-es „termésből” hiszen az első vélemények meglehetősen negatívan szólottak róla, később azonban megjelentek a pozitívabb kritikák is, sőt egy meglehetősen masszív „rajongói tábor” is kialakult, majd több hiteles szakértő is az idei gála egyik legnagyobb baklövésének tartotta azt, hogy a Wachowski testvérek filmje nemhogy díjat, de Oscar-jelölést sem kapott. A Felhőatlasz ennek ellenére már most jó eséllyel pályázik arra, hogy a jövőben az év legjobbjai között tartsák számon, sőt az Égetett Popcorn olvasói már most egy kisebb felmérés győztesévé tehetik.  

Más

Tényleg bármit kihagyhattunk, és Ti (egy kis összefogással) tényleg bármiből győztest csinálhattok, csak Facebook oldalunkon a „más” opcióra kell kattintanotok és egy hozzászólásban megnevezni azt a filmet, ami véleményetek szerint mindent vitt a 2012-es esztendőben.

Szólj hozzá!

Címkék: Szavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://egetettpopcorn.blog.hu/api/trackback/id/tr855114869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása