Égetett Popcorn

"Filmek, sorozatok és minden egyéb, ami említésre méltó..."

Kövess minket!

Címkék

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Old School Hollywood

Stáblista

Rendező...................................Szabó Anikó
Forgatókönyvíró.........................Vég Miklós
Producer................................Szuda Sándor
Díszlet.................................Juhász Krisztián

Melyik a leghatásosabb világvége-film?

2013.02.16. 13:22 _M.I.K.E_

Rossz hírem van srácok! Ő, nem is tudom, hogyan mondjam el, de a világvége minden egyes nappal közelebb és közelebb kerül hozzánk. Ez sajnos tény. Az persze már közel sem ennyire egyértelmű, hogy mikor és mi módon érkezik el a várva-várt pillanat. Meg az sem, hogy Bruce Willis megment bennünket. Manapság rengeteg veszély leselkedik ránk, hiszen éppen csak, hogy átvészeltük azt a bizonyos december 21-ét, máris földönkívüliekről, különféle kisbolygókról, no meg az utolsó pápáról szólnak a híradások. Az Égetett Popcorn szerkesztősége a hírek hallatán beletörődött sorsába, a végítélet előtt azonban kíváncsiak lennénk arra, hogy szerintetek melyik volt a legmenőbb az alább felsorolt (próbáltuk inkább a nagy finálé módjai szerint szétszedni az alkotásokat) világvégés filmek közül. Szavazni ezúttal is Facebook oldalunkon tudtok!

Világok harca (1953/2005)

VH_1.jpg

Minden világvégés alkotások (egyik) ősatyját hatalmas hiba volna kihagyni listánkról, főleg az 1938-ban történtek után, amikor is a későbbi kiváló filmrendező, Orson Welles egy rádiójáték keretein belül adta elő H. G. Wells „marslakós-világleigázós” novelláját. Az előadás annyira jól sikerült, hogy az Amerikai Egyesült Államokban pár napig valóban eluralkodott a világvége-hangulat, a bevezetőről (melyben elmondták, hogy a történet fiktív) lemaradó hallgatók ugyanis tényként kezelték az idegenek érkezését. A történet természetesen a filmszínházakat is meghódította, a rajongókat azonban a mai napig megosztja a két komoly feldolgozás (természetesen több „gagyi” is készült) sokan ugyanis az eredeti 1953-as verzióra esküdnek (ami 1954-ben elnyerte a legjobb speciális effektusoknak járó Oscar-díjat) míg mások Spielberg 2005-ös (Tom Cruise-os) alkotását favorizálják. A két tábornak most egyesülnie kell, sőt azoknak is a Világok Harcára kell voksolniuk, akik szerint egy idegen invázió lenne a végső búcsú legmegfelelőbb módja.

Dr. Strangelove (1964)

DR_1.jpg

Stanley Kubrick egyik leghíresebb alkotása nagyban eltér „riválisaitól” hiszen drámázás helyett humorral tálalja az utolsó napok eseményeit. Az eredeti címén „Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni” ugyanis égető gúnnyal nyúl a hidegháború témájához (legnagyobb erénye, hogy „azokban a napokban készült” így a kor emberének érzéseit adhatja át). A történet az „alternatív” 1960-as években játszódik, amikor is egy őrült tábornok útnak indítja az Államok bombázóit a Szovjetunió legfontosabb bázisai felé. A Pentagonban eközben egy „váltságstáb” próbál megoldást találni az elkerülhetetlen elkerülésére, ami félig-meddig sikerül is, egyetlen egy repülő azonban eléri célját, így beindul az oroszok „világvége gépezete”. Kubrick természetesen szatirikus módon (mindkét felet kifigurázva) szerette volna gondolkodásra bírni a nézőket, akiknek „ezúttal” nem egy külső tényezőtől, hanem magától az emberi tevékenységtől kell rettegniük. Azok, akik ebben látják a legnagyobb veszélyt és vidáman szeretnék tölteni utolsó óráikat mindenképpen a Dr. Strangelove-ra tegyék voksukat! Ja és a három karaktert is hibátlanul hozó Peter Sellers előtt le a kalappal!

Az Omega-ember/Legenda vagyok (1971/2007)

LE_1.jpg

És végre elérkeztünk a mostanában oly népszerű zombikhoz! Az "élőhalottas" téma mára száz százalékosan ki lett merítve, és ide legalább tíz másik filmalkotást is be lehetne illeszteni, a téma legnagyobb klasszikusa azonban kétségtelenül a Richard Matheson azonos címmel megjelenő regényéből készült Legenda vagyok, vagy (itt is a két tábor egyesülését várjuk) annak első (egyébként pedig második, hiszen kicserélt nevekkel már 1964-ben is megjelent) verziója, Az Omega-ember. Mind a Charlton Heston (1971) mind pedig a Will Smith (2007) főszereplésével készült feldolgozás középpontjában „az utolsó megmaradt ember” áll, akinek a biológiai fegyverkísérletek okán átalakult egykori társakkal kell felvennie a harcot (érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a már említett regényben egy parazita terjesztett el  a vírust, ami vérszívó vámpírokká változtatja a gyanútlan embereket). Akik fajunk utolsó megmaradt példányaiként (vagy mégsem?) szívesen harcolnának a vérszomjas zombikkal, azok ide tegyék X-eiket.

Másnap (1983)

MS_1.jpg

Az 1983-as Másnap minden bizonnyal listánk legismeretlenebb eleme, kihagyni azonban óriási felelőtlenség volna, hiszen sokak szerint minden „atomos alkotás” közül ez szemlélteti legjobban a nukleáris fegyverkezés feleslegességét és veszélyességét. Az 1964-ben készült Dr. Strangelove-val ellentétben itt már véresen komolyan kapjuk képünkbe az atomháború következményeit. Nicholas Meyer filmje az 1980-as évek közepén játszódik, amikor is a Szovjetek tervbe veszik Nyugat-Németország megszállását, ami kirobbantja az atomháborút (először a szovjetek lőnek, mégpedig egy német városra, később azonban már az amerikaiak is beszállnak és röpköd az atom rendesen). A film egyébként több „embercsoport” szemszögéből mutatja be a történéseket, sőt a háború utáni eseményeket is tökéletesen szemlélteti (a túlélők viselkedésének és kinézetének megváltozása, az állatok elhullása) a legerősebb azonban az utolsó pillanatokban felvillantott szöveg, mely szerint a film afféle tanulság volna a nagyhatalmaknak. Ha, szerinted ezek a hatalmak semmiből sem tanulnak, szavazz!  

12 majom (1995)

12_1.jpg

Kissé ironikus, hogy minden idők egyik legkomolyabb és legerőteljesebb világvégés alkotását a Brian életét, a Gyalog galoppot valamint a Monthy Python legtöbb epizódját író Terry Gilliam (persze tudjuk, hogy a csóka igencsak sokoldalú) álmodta filmvászonra. A 2035-ben játszódó 12 majomban egy rejtélyes vírusfertőzés indítja be a „végítélet órát” ami hamar elüti az éjfélt, hiszen bolygónk teljesen lakhatatlanná válik, és a túlélők kicsiny csoportja föld alá kényszerül. Megmaradt tudósaink azonban mindent megtesznek a történelem átírásáért, azaz az életfogytig tartó börtönbüntetését töltő James Cole-t (Bruce Willis) visszaküldik a múltba, ahol hamar kiderül, hogy a vírus emberi eredetű, és szorosan kapcsolódik egy ’12 majom” nevű csoportosuláshoz. Gilliam sötét, nyomasztó mozija egyébként tökéletes bizonyíték azon elméletek okafogyottságára, melyek szerint Brad Pitt csak szépfiúként, Bruce Willis (aki ezúttal nem menti meg a világot) pedig csak akcióhősként állja meg a helyét, itt ugyanis mindketten sziporkáznak szerepükben. A vírusok „hívői” pedig listánk élére  juttathatják közös filmjüket!

Deep Impact (1998)

DI_1.jpg

1998 a meteoritok éve volt Hollywoodban, hiszen Mimi Leder Deep Impactje és Michael Bay Armageddonja is ebben a „szezonban” debütált. Tény, hogy a két hónappal később bemutatott Armageddon jóval ismertebbé vált a filmrajongók körében, Leder filmje azonban sokkal komolyabban járja körül a becsapódás témáját, sőt a hozzáértők szerint a Steven Spielberg közreműködésével készült mozi tudományos szempontból is hitelesebb, mint népszerűbbé vált vetélytársa. A Deep Impact ennek ellenére egy teljesen átlagos katasztrófafilm, az elmúlt napok eseményei után azonban (no meg egyébként is) hatalmas butaság lett volna kihagynia listánkról, hiszen (valljuk be őszintén) egy meteorit becsapódása  sokkal fenyegetőbb tényező az emberi létre nézve, mint egy idegen civilizáció vagy egy zombihadsereg támadása, de a maják/próféták jóslatainál is komolyabb veszélyt jelent. Ha két lábbal állsz a realitások talaján, és téged egy kisbolygó rémisztett meg legjobban, szavazz!

Az ember gyermeke (2006)

CH_1.jpg

Az összes eddig felsorolt film közül (szerintem) az ember gyermeke vázolja fel a legérdekesebb világvége-lehetőséget. A történet szerint ugyanis rejtélyes okokból kifolyólag (a film elsősorban a következményeket és nem az okokat mutatja be) bolygónk női lakossága terméketlenné válik és tizenkilenc évig egyetlen egy gyermek sem születik. Az időközben reménytelenségbe, háborúkba és törvényenkívüliségbe süllyedő világ országai közül csak Nagy-Britannia (oké, a filmet britek készítették) tudja fenntartani magát, partjainál azonban egyre több illegális bevándorló jelenik meg. A film központjában a reményvesztett Theodore Faron (Clive Oven) áll, aki egykori barátnője révén kapcsolatba kerül a menekültek keserű kenyerét evő Kee-vel, aki, mint később kiderül: Terhes. Alfonso Cuarón nyomasztó, néhol sokkoló mozija szembemegy a manapság oly divatos UFO/zombi/természeti katasztrófa/vírus világvége-felfogásával, hiszen a gyors pusztulás helyett a lassú elmúlásra helyezi a hangsúlyt, amivel sokak szavazatát megnyerheti.

Képlet (2009)

KN_1.jpg

Utolsó delikvensünk a különféle jóslatok világába kalauzol bennünket (a már említett utolsó pápa és a nemrég lezajlott 2012-es felhajtás után talán legaktuálisabb témakörbe). Akárcsak a meteoritok esetében itt is rengeteg alkotást felhozhattunk volna, gondoljunk csak a 2012 című (nagyon nem) remekműre, választásunk azonban a Nicolas Cage (itt még Ő is nagyon jól alakít) főszereplésével készült Képletre esett. Alex Proyas filmjében nem maják és nem próféták vetítik előre a jövő történéseit, hanem egy egyszerű kislány, kinek jóslatait egy mezei „időkapszulából” halásszák elő. A papíroson azonban nem konkrét jövendölések, hanem számkombinációk szerepelnek, melyek történelmünk nagyobb emberveszteséggel járó katasztrófáinak időpontjait és a halottak számát tartalmazzák. Az utolsó, minden embert érintő tragédia dátuma pedig vészesen közeledik, és ezt még Mr. Cage sem tudja megállítani, az igyekezetét azonban lehet szavazatokkal jutalmazni!

14 komment

Címkék: Szavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://egetettpopcorn.blog.hu/api/trackback/id/tr295083400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.17. 13:58:32

a listából nálam egyértelműen a 12 majom nyert.

nandras01 2013.02.17. 14:40:05

nagyon inkorrekt volt a választási lehetőség felkínálása a strangelove és a 12 majom között.
még csak nem is holtverseny, hanem két győztes - két különböző pályán.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2013.02.17. 15:34:06

@FILTOL: az ötödik elemben nincs világvége, brúsz bácsi megment mindenkit (csak úgy, mint az armageddonban). viszont ott a waterworld, meg a holnapután nem tárgyalt kategóriának (globális felmelegedés, és jégkorszak)

mestska · http://cities.blog.hu 2013.02.17. 15:47:27

A képlet, ahol Cage barátunk a GPS által kiköpött fok és perc mélységű (ha jól emlékszem)koordináták alapján négyzetméterre beazonosítja a katasztrófák helyeit. Pfff.

sam poppat 2013.02.17. 16:44:15

ha deep impact van akkor armageddon???
holnaputan???
fuggetleneg napja???

a listabol 12 majom-ember gyermeke-legenda vagyok a dobogo,felkeszul a vilagok harca...

_M.I.K.E_ · http://egetettpopcorn.blog.hu/ 2013.02.17. 16:47:03

@sam poppat: Inkább próbálkoztunk tematikusan körbejárni a témát, egy meteoros, egy UFO-s, és ezért maradt ki ez az.

A természeti katasztrófák, ahogy írtátok kimaradtak, ezt már bánom. Mea cupla srácok. Viszont lehet külön listát is kaphatnak annyi van belőlük! :P (és azért ott eléggé pozitív a vége a dolognak, igyekeztem kissé sötétebbeket összeszedni)

Zarathu 2013.02.18. 12:39:49

Nekem, ami a "legdepisebb", és magasan veri a Másnapot az a Threads (1984) (Fonalak).

www.imdb.com/title/tt0090163/

Igencsak jó még az On the Beach (1959)/ Utolsó part és nem rossz a feldolgozása sem On the Beach (2000) / Veszélyes Jövő

pszichonauta 2013.02.18. 13:41:55

Szerintem is tematikusan kellett volna. Például a 2012-ről látszik, hogy nem Fellini rendezte, de a világégés módja szerintem nagyon jó.

kifordított nagyanyó 2013.02.22. 10:08:33

A képletben sajnos esélyünk nincs.:((

RobGTV 2013.03.04. 15:20:55

Az út nem számít ide? Szerintem minden tekintetben az lenne a legjobb.

2013.04.18. 23:05:32

@Zarathu: A Threads mellett pedig ott van még a The War Game (Peter Watkins' The War Game), néhány jelenete szerintem sokkal nyomasztóbb a Threadsben látottaknál, és 1966-ban Oscart nyert, mint a legjobb dokumentumfilm (noha inkább dokudráma). Jellemzően viszont a BBC nem merte vagy 20 évig bemutatni a tv-ben...
süti beállítások módosítása