Égetett Popcorn

"Filmek, sorozatok és minden egyéb, ami említésre méltó..."

Kövess minket!

Címkék

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Old School Hollywood

Stáblista

Rendező...................................Szabó Anikó
Forgatókönyvíró.........................Vég Miklós
Producer................................Szuda Sándor
Díszlet.................................Juhász Krisztián

A hobbit (2012)

2013.01.22. 19:28 _M.I.K.E_

A balszerencsésebb filmfanatikusokkal ellentétben engem soha sem tudott hatalmába keríteni az az átkozott Gyűrű. Pedig próbálkoztam vele, higgyétek el! A DVD korszak hajnalán kikölcsönöztem, később pedig a három részt megszakítás nélkül néztem végig a barátnőmmel, sőt még a tévében (reklámokkal tarkítva is) végigszenvedtem, de semmi! Jó, a film tényleg monumentális, a tájak gyönyörűek és Tolkien világa lélegzetelállító, a Gyűrűk Ura mégsem tudott beférkőzni a szívembe. Aztán kiolvastam a Gyűrű Szövetségét, majd megtekintettem és elolvastam a Hobbitot, végül pedig megvilágosodtam!

Rájöttem, hogy a Gyűrűk Urában rövid idő alatt kapunk vagy öt főhőst, de egyiküket sem ismerjük meg komolyabban (nálam pedig a főszereplőkkel való azonosulás igencsak fontos). Ahogyan Középföldét sem, amit csak azért kell szeretnünk, mert a főszereplők harcolnak érte. Ezen az egyszerű indokon, valamint a gyönyörű tájakon (jó azokért tényleg kár lenne) kívül nem kaptam egyetlen nekem tetsző okot sem arra, hogy aggódjak eme nemes vidék sorsáért. A Hobbitban viszont alaposan megismerhetjük a dolgos törpnépséget, láthatjuk Smaug (egy gonosz, pénzéhes sárkány) pusztítását, ami porig zúzza az egykoron erős és gazdag nép munkájának gyümölcsét, és a nézők szívében is sajnálatot ébreszt. Egyszóval, ezekkel az otthonukat és pénzüket visszaszerezni akaró „apróságokkal” sokkal hamarabb tudtam azonosulni, mint a nagy és erős tündékkel (főleg, ha az egyiküket Orlando Bloom játssza), vagy az erőtlennek és céltalannak tűnő Fródóval (bocsi Elijah Wood, de ez a te sarad!).

Tolkien világával a Gyűrű Szövetségének kiolvasásakor kötöttem békét. A fentiek után azt hiszem, nem kell megmagyaráznom, hogy miért, a gyengébbek kedvéért azonban leírom, hogy a szereplők bővebb ismertetése okán, ami nagyban megkönnyítette a velük való azonosulást. És (akkor most ugorjunk) a Hobbitban tényleg minden ki van fejtve! Sőt Jackson nemcsak megfilmesítette a könyv minden egyes betűjét, hanem ki is bővítette az egyébként is zseniális történetet. A főellenségnek szánt Azog ugyanis a regény első százhúsz oldalán (terjedelmileg ennyi lenne az első epizód) egyszer, míg a „hippi mágus”, azaz Barna Radagast egyszer sem kerül szóba, plusz a törpök és a tündék között sem annyira vészes a „haragszom rád”. Jacksonék azonban ennek a három szálnak a felerősítésével véleményem szerint javítottak egy kicsit az eredetileg gyermekeknek szánt mű dramaturgiáján.

A film legnagyobb pozitívuma egyértelműen a főszereplő, Martin Freeman, akit minden valószínűség szerint azért küldtek erre a földre, hogy eljátssza Zsákos Bilbó szerepét. Ő az igazi hobbit. De tényleg! Míg Elijah Wood egy önmagával vívódó emós kissrácként cipelte a Gyűrűt, addig Freeman tökéletesen kelti életre a Tolkien által lefestett kissé lusta, konzervatív mégis szeretnivaló „fajt”. Természetesen Ian McKellen is remekül hozza a kötelezőt (a számomra örök favorit Gandalfot) és Richard Armitage is passzol a gőgös Tölgypajzsos Thorin karakteréhez. Azt már mondanom sem kell, hogy a látványra ezúttal sem lehet panasz, Jackson stábja ugyanis ismét tökéletes világot festett le a popcornfalóknak, akik egy teljesen új technikával is megismerkedhettek. Igen, igen és igen! A „negyvennyolc képkockára” gondolok, ami legalább annyira megosztotta a közönséget, mint a film maga. Jómagam (barátnőm és egyik cimborám társaságában) egy szilveszteri buli és egy körülbelül négyórás alvási fázis után tekintettem meg a filmet, így ha ebben az állapotban sem jött ránk a rókázhatnék, akkor bátran ki merem jelenteni, hogy ezt a témát is csak a mélyen tisztelt Bulvár Sajtó fújta fel. A technika egyébként valóban „tévéssé” teszi az élményt, de pozitívumot is találhatunk benne, hiszen a mozgást véleményem szerint valósághűbben adja vissza elődjénél.

A film legnagyobb problémája egyértelműen saját „elődje” azaz a sokkal többre tartott Gyűrűk Ura, amit - ismerjük el - dramaturgiai és látványossági szempontból soha sem fog túlszárnyalni, ám megvagyok győződve arról, hogy ez nem is szerepelt az alkotók célkitűzései között. Éppen ezért kérek mindenkit arra (annak ellenére, hogy én is mindvégig összehasonlítást végeztem) hogy próbáljon meg elvonatkoztatni Jackson első trilógiájától, és önálló alkotásként tekinteni a Hobbitra, ami egy (és higgyétek el, hogy tényleg csak eme vélemény kifejtésének érdekében követtem el fent említett bűnömet) igencsak szerethető alkotás lett.

 Ja, és a trolloknak csináljon valaki egy sitcomot!

Ui: Aki a színészek neveivel, valamint egy - egy képpel ellátva  listát küld nekünk a filmben látott törpökről, az nem egy, hanem két virtuális pacsit is kaphat. De fejből menjen ám!

2 komment

Címkék: Film

A bejegyzés trackback címe:

https://egetettpopcorn.blog.hu/api/trackback/id/tr345036349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shing 2013.01.24. 19:46:01

"A film legnagyobb pozitívuma egyértelműen a főszereplő, Marin Freeman, akit minden valószínűség szerint azért küldtek erre a földre, hogy eljátssza Zsákos Bilbó szerepét."
Ez így van... ha valamire azt mondjuk, hogy tökéletes akkor az Martin Freeman ebben a szerepben. Ha megkérdeznék a tökéletes fogalmát, akkor ezzel példáloznék!
Egyébként elírtad-->Marin

_M.I.K.E_ · http://egetettpopcorn.blog.hu/ 2013.01.25. 01:15:34

@Shing: Köszönöm a hozzászólást és a figyelmeztetést is, javítva! :)
süti beállítások módosítása