Égetett Popcorn

"Filmek, sorozatok és minden egyéb, ami említésre méltó..."

Kövess minket!

Címkék

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Old School Hollywood

Stáblista

Rendező...................................Szabó Anikó
Forgatókönyvíró.........................Vég Miklós
Producer................................Szuda Sándor
Díszlet.................................Juhász Krisztián

Avatar (2009)

2013.01.26. 15:32 _M.I.K.E_

Az Avatar olyan, mint egy gyönyörű nő/férfi (mindenki képzelje el saját ízlésének megfelelően). Meglátod az utcán, azonnal megtetszik és elkezdesz fantáziálni, elképzeled, hogy Ő a pajkos ápolónő/a vízvezetékszerelő vagy az új osztálytárs/munkatárs/szomszéd, aki most lépett be az életedbe, de máris szüksége van a segítségedre, és ki tudja még mi mindenre. Egy dologra azonban véletlenül sem gondszol! Mégpedig arra, hogy ezt a teremtményt hazavidd, bemutasd a szüleidnek, és leélj vele egy életet. És miért nem? Mert elképesztően ostoba! Az egész életét a rózsaszín álomvilágában, a plázában, vagy a haverokkal a kocsmában, a „tényleg már az utolsó” sör elfogyasztásával tölti. Na, ez a film pontosan ugyanilyen! Szép, tényleg nagyon szép, de buta, értelmetlen és üres.

avatar2_2460566b.jpg
Nem titok, hogy ezt a filmet egy orosz felirattal ellátott az Internet legsötétebb bugyrából (igen odáig is képes voltam lemerülni érte, egyszóval a szándék megvolt) előbányászott (természetesen mozis) „kalózfelvételen” tekintettem meg, de a látvány még így is beszippantotta az agyam. Az a világ, amit James Cameron megálmodott és létrehozott valóban lebilincselő, színes és élettel teli. A 3D és a mozi további plusz szolgáltatásai pedig (feltételezem) még látványosabbá tették a művet, ami a rengeteg negatív kritika ellenére is beírta nevét a mozgóképkészítés egyetemes történelmébe. És. Őőő. Ennyi. Pedig higgyétek el szerettem volna legalább egy „közepesen hosszú” bekezdést szentelni a pozitívumoknak. Látjátok igyekeztem is felsorolni Őket, de egyszerűen nem tudtam ennél több, a látványt dicsőítő mondatot kifacsarni az agyamból.

Mert a fenti érdemeket leszámítva a film tényleg borzalmas! És tudjátok mi a legfájóbb benne? Az, hogy az alapötletből sokkal, de sokkal többet is kihozhattak volna! A sztori szerint a földlakók egy ásványi anyagokban gazdag bolygóra akadnak (az Alpha Centauri csillagrendszerben található Pandorára), így a fajra jellemző birtoklási vágytól hajtva azonnal megkezdik a planéta gyarmatosítását. A legkisebb fiú/herceg/katona sablonjának mintapéldánya, Jake Sully (Sam Worthington) azonban beleszeret a Pandora egyik csodálatos teremtményébe, Neytiribe (Zoe Saldana), aki felnyitja a szemét, azaz bemutatja bolygója csodáit, később pedig együtt leckéztetik meg a gonosz Quaritch ezredest (Stephen Lang) és csatlósait. Ennyi. Igen, ennyi kreativitás (nem, a Pocahontas megtekintését követően még kreatívnak sem mondható) szorult ebbe a majd’ háromórás alkotásba.

És mindebből tényleg sokkal, de sokkal többet kihozhattak volna! Képzeljük csak el, hogy a film a pusztuló Föld képével indul, majd rátér a szomorú sorsú Jake Sully történetére, aki megneszeli, hogy akár Ő is csatlakozhat egy intergalaktikus hadsereghez, ahol rendesen meg is fizetik a munkáját (tegyük fel különféle hiteltartozásait rendezendő erre is vágyik). Eközben megtudjuk, hogy a Pandora nevű bolygóra tartó misszió célja a kimondhatatlan nevű ásványkincsek egyikének megszerzése, ami talán visszafordíthatja bolygónk pusztulását, aminek természetesen elsősorban az emberi tevékenység az oka. Később azonban a Pandórát is sikerül nullára írnunk, így el kell gondolkodnunk azon, hogy valamit nagyon, de nagyon rosszul csinálunk. Az előzmények kifejtésével könnyebben azonosulhattunk volna a főszereplővel és a humanoidok céljai is némiképp világosabbá váltak volna, míg az apokaliptikus hangulat elgondolkodtatta volna a moziba özönlő tömegeket (is).

Persze nem vagyok filmrendező, és soha sem fogok felérni James Cameron nagyságához, egyszerűen csak kifejtetlennek éreztem a történetet, és igazából semmitmondónak is. Az emberek megérkeznek, az esetlen Sully avatárja segítségével naggyá és erőssé válik, sőt még csajt is szerez magának, aki megmutatja a természet szépségeit, csata, plusz küzdelem a nő kezéért, majd emberek haza. És eközben a színészek sem tudnak meggyőzni arról, hogy itt valami igazán nagy, valami igazán súlyos van kialakulóban, na, jó Michelle Rodriguez akcióit azért bírtam, a főbb szálak azonban nem kötöttek le, hiszen a történet és a színészi játék is súlytalan. A beígért folytatást mindennek ellenére (csakis a látvány tesztelése miatt) moziban szeretném megtekinteni, a történet komolyságával kapcsolatban azonban sok - sok évvel a vetítés előtt sincsenek illúzióim.

1 komment

Címkék: Film

A bejegyzés trackback címe:

https://egetettpopcorn.blog.hu/api/trackback/id/tr25045110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeoCucc 2013.01.26. 16:43:04

Valamiért az ilyen nagy dobra vert, nagyon populáris, nagyon nagy költségvetésű látványfilmek sosem vonzottak. Ez sem érdekelt, mindig próbáltam kerülni, volt hogy buszos utazás alatt is lenyomták, de én inkább aludtam.
Na, most újévkor elmentem Londonba, ahol minden nap ilyen, meg még menőbb filmeket adnak a tévében, és mivel mindenki ezt nézte, én is beáldoztam magam.
Tényleg szar volt. A történet kliséhalmaz, amit már ezer más filmben láthattunk. Eleinte még vártam a csavart, a váratlan pillanatokat, de gyorsan letettem róluk. És tényleg sokaknak tetszik, és mondják, hogy milyen tanulságos, meg mekkora kritikája az emberiségnek. Hát, ahogy írod is, így minden felvezetés nélkül egyáltalán nem érződött, hogy bármi mondanivalója is lenne (persze nem kell hogy feltétlen legyen egy filmnek, de ha már ezt akarják, akkor dolgozzák ki rendesen).
Különbözőek az emberek, és elég széles az a célcsoport, akiket ezzel a filmmel kereszttűzbe vettek. Szóval a készítők is jól jártak, meg a nézők többsége is. Egészségükre. De én nem fogom megnézni a második részt, mint ahogy azt a sok más "mindenkilátta" klasszikust sem, amik kimaradtak az életemből. Rengeteg sokkal mélyreszántóbb, eldugott film létezik.

A látvány oké, megvolt, de ne ezzel akarjonak már megvenni. A fiatalok ma már minden számítógépes játékban látnak ilyet. Arról nem is beszélve, hogy aki szépet akar látni, az ne a tévé előtt üljön már legyen szíves, mikor 500 millió négyzetkilométeren ott van körülötte a világ :)
süti beállítások módosítása